Absolventi ai CSRJ-AH, la cea de a XVIa aniversare

By:
Posted: 20/08/2021
Category: Familia CSRJ


Teodora Roșu

Numele meu este Teodora Roșu, am 23 de ani și sunt studentă în anul al doilea la programul de masterat Administrarea Afacerilor în Turism si Aviație la Universitatea Româno-Americană.

Japonia și cultura acesteia îmi sunt dragi de foarte mult timp. Țin foarte bine minte că, pe vremea când aveam opt ani, a fost introdus în grila de programe TV și un program cu anime. Acela a fost primul meu contact cu limba japoneză, pe care am ajuns s-o îndrăgesc imediat. Încetul cu încetul, am reușit să rețin diferite cuvinte sau expresii și să mă apropii și de alte aspecte ale culturii japoneze, cum ar fi muzica și manga. Câțiva ani mai târziu, m-am decis să învăț serios aceasta limbă și așa am ajuns la CSRJ, și chiar în Japonia.

CSRJ îmi este ca o a doua familie; mă reîntorc mereu cu drag la acești oameni frumoși, cărora le sunt foarte recunoscătoare pentru că am rămas numai cu amintiri minunate. Ca voluntar și cursant, am fost implicată în toate activitățile ce s-au desfășurat aici: școli de vară, program cultural, workshop-uri, festivaluri, ceea ce m-a ajutat să mă apropii și mai mult de cultura japoneză.

Am ajuns la Meiji Gakuin, la Tokyo, fiind beneficiara a unei burse Erasmus+ oferita de Universitatea Romano-Americana. A fi student în Japonia nu este ușor, dar este o experiență de neuitat. Eu am studiat un semestru la Meiji Gakuin și totul a fost la superlativ. Am avut șansa să învăț foarte multe lucruri, dar mai ales să-mi exersez cunoștințele de limbă japoneză, să leg prietenii atât cu studenții japonezi, cât și cu cei străini, să văd locuri noi și să mă bucur efectiv de tot ceea ce mă înconjoară. Faptul că am fost inclusă în programul buddy și am stat într-un cămin mic, numai de treizeci de persoane, m-a ajutat să mă acomodez foarte repede departe de cei dragi.

Cultura Japoniei este atât de complexă și de vastă, și îmi place atât de mult, încât este o provocare pentru mine să aleg ceea ce imi place cel mai tare. Însă, cred că cel mai mult în Japonia îmi place respectul pe care japonezii îl poartă celor din jur. În Țara Soarelui Răsare mă simt ca acasă, fiindu-mi ușor să mă acomodez tocmai datorită modului în care oamenii se tratează între ei. Mai mult decât atât, japonezii poartă un respect enorm naturii, ceea ce mă face să mă simt și mai apropiată de cultura lor

Consider ca "parcursul meu japonez" m-a influențat destul de mult în bine. Am învățat să fiu mai responsabilă, să comunic mai bine, să analizez lucrurile mult mai mult înainte de a lua o decizie, să fiu mai răbdătoare. Și chiar mă ajută foarte mult.

Îmi este foarte greu să aleg cea mai dragă amintire legată de Centru, deoarece fiecare moment petrecut acolo mi-a rămas întipărit în suflet. Daca ar fi, totuși, să aleg, cred că Festivitatea Haru Urara din anul 2018 îmi vine cel mai rapid în minte când mă gândesc la CSRJ și mă emoționează cel mai mult.

La multi ani, dragă CSRJ, și la cât mai multe reușite frumoase!

Fotografii:
©Teodora Roșu
Arhivă Personală


Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *