Aikido- Artă, nu sport

By:
Posted: 18/12/2020
Category: Arte tradiționale


Cu doisprezece ani în urmă, făceam timid primii pași pe un tatami, mai mult din curiozitatea de a îmbrăca un kimono de Karate sau Gi, decât din dorința de a practica o artă precum aikido.

Pe atunci credeam că așa voi intra în lumea samurailor, cu ajutorul unui sport masculin, altceva decât fotbal.

De-a lungul anilor, am învațat că ceea ce eu credeam a fi un sport este, de fapt, artă marţială japoneză (Aikido), care se traduce prin "Calea păcii şi a armoniei" şi care se bazează pe găsirea unei căi pașnice de rezolvare a unui conflict. De fapt, este mai mult decât o artă, este un complex de trăiri, de sentimente, de emoții, este mintea, trupul și spiritul, trecutul, prezentul și viitorul. Este o luptă pe care o dau cu mine însumi. 

"Singura luptă de care eşti sigur că o vei câştiga este cea pe care nu o dai", dar asta nu înseamnă că am învățat să fiu laș.

Sunt o persoană destul de pașnică și tot am avut nevoie de timp pentru a înțelege că "lupta nu înseamnă să loveşti; orice prost poate face asta.
Lupta înseamnă să-l faci pe celălalt să rateze".

Fiecare antrenament este o lecție de viață – așa ne repetă de fiecare dată Shihan Răzvan Peristeri – o viață în care nu există rivalitate, ci prietenie, nu există competiții, ci demonstrații, nu există respingere, ci acceptare, nu există eu, ci NOI, o echipă.

În echipă am câștigat primele trofee pentru care am muncit, știind că echipa crede în mine, așa cum cred și eu în coechipierii mei.

Iar ei, colegii mei, au vârste cuprinse între 5 ani și 55 de ani. Pe tatami nu am fost considerat și nu sunt doar un puști în Gi, ci sunt un adevărat partener și asta înseamnă că am înțeles spiritul aikido și vreau să îl impart cu voi.


Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

3 comments

  1. Ionita-Burda Stefania-Diana

    Sunt mândră de tine!

  2. Felicia

    Ce frumos, Dragos! Te imbatisam! 🙂

  3. Ionel Popescu

    Sunt mîndru de tine nepotul meu frumos !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *