Alexandra Petre - CSRJ-AH Alumni

By:
Posted: 13/01/2022
Category: Familia CSRJ


Mă numesc Alexandra-Ecaterina Petre, am 21 de ani, am absolvit Colegiul Național ”Ion Creangă”, iar în prezent sunt studentă în anul al treilea la specializarea Afaceri Internaționale din cadrul Universității Româno-Americane, unde iau parte și la cursurile de limba japoneză, dar si de limba coreeană în cadrul Departamentului de Studii Asiatice. De asemenea, activez ca voluntar în cadrul aceluiași Departament.

Asemeni oricărei persoane îndrăgostite de ceea ce înseamnă Japonia, am încercat să învăț de-a lungul timpului limba japoneză singură, de pe internet, însă prima interacțiune pe care am avut-o cu studiul ei într-un cadru oficial a reprezentat-o începutul clasei a IX-a la Colegiul Național ”Ion Creangă”. Am studiat într-o clasă având profil filologie intensiv limba japoneză. Acolo am început să aprofundez ceea ce înseamnă această limbă pe care majoritatea românilor o consideră a fi una ”exotică”.

Bineînțeles, dorința mea arzătoare de a învăța japoneza a început cu mulți ani înainte, fiind la început alimentată de serialele istorice japoneze la care se uita tatăl meu când eram mică și de pasiunea pentru anime și muzică, iar mai apoi, în timp ce căutam să învăț cât mai multe despre Japonia, și de cultură și civilizație.

La CSRJ-AH am ajuns la începutul anului 2017, inițial cursant și participant la Programul Cultural-Japonia 2017, organizat în colaborare cu agenția Free Spirit, prin care am reușit să îmi îndeplinesc visul de a ajunge în minunata Țară a Soarelui Răsare.

 Începând cu toamna lui 2017 am devenit voluntar în extraordinara echipă (pe care acum aș numi-o mai degrabă familie) a Centrului, unde am întâlnit până acum numai oameni minunați, pasionați, de la care am învățat și sunt sigură că voi învăța extrem de multe lucruri. Ceea ce mă uimește chiar și acum este faptul că am reușit să descopăr CSRJ-AH datorită părinților mei care la început au crezut că pasiunea mea va fi una trecătoare, dar cu timpul, observând evoluția entuziasmului meu de a afla mai multe despre ”Țara din celălalt capăt al lumii”, m-au susținut și de aceea le sunt foarte recunoscătoare.

Cea mai frumoasă amintire legată de Centru... greu de ales doar una, deoarece în toți anii aceștia au existat nenumărate momente de neuitat, însă pot spune că ultima mea vizită în Japonia din anul 2019, dar și Gala Haru Urara Grand Festa 2019 au fost clar memorabile pentru mine. În cadrul Haru Urara 2019 am avut oportunitatea de a fi prezentatoarea acestei Gale minunate, dar și câștigătoarea premiului ”Kazuko Diaconu” pentru a doua oară, ceea ce a venit ca o surpriză enormă. 

Programul Cultural din Japonia a fost o altă experiență de neuitat, deoarece am reușit să redescopăr Japonia alături de niște oameni minunați și mă bucur că am putut să mă implic puțin și în ceea ce ține de partea organizatorică. Momentele la care mă gândesc adesea chiar și acum sunt cele petrecute în Osaka și în Okayama, deoarece pe lângă locațiile de poveste, mâncarea delicioasă, ne-am distrat alături de studenții japonezi, dar și alături de câțiva prieteni din cadrul Centrului veniți la studii acolo.

Am ajuns pentru prima data în Japonia în primăvara anului 2017, alături de CSRJ-AH. Dând pe dinafară de entuziasm pe tot parcursul programului cultural, pentru mine toată experiența s-a simțit exact ca un vis foarte frumos din care nu voiam să mă mai trezesc. În acele momente eram într-un final în locul la care până atunci puteam doar visa și admira de la distanță și pot spune că realitatea a întrecut orice așteptare pe care am avut-o. Templele, castelele, grădinile și toate clădirile pe care le admiram pe internet mi-au tăiat răsuflarea atunci când le-am văzut în fața ochilor. Ceea ce am simțit și atunci și simt până și acum este că Țara Soarelui Răsare este locul unde se combina armonios elementele tradiționale, pe care eu le îndrăgesc, cu toatele elementele moderne aduse de noile tehnologii.

De asemenea, tot în prima mea vizită în Japonia am reușit să vizitez și câteva universități partenere, iar primirea a fost extrem de călduroasă și oamenii foarte primitori, încât am decis câțiva ani mai târziu să studiez la una dintre ele. Cine ar fi crezut că prima mea experiență din Japonia va avea un așa mare impact în viața mea?

Un lucru pe care îl pot spune că mă motivează întotdeauna ca să mă întorc acolo îl reprezintă îmbinarea armonioasă dintre vechi și nou pe care o vei regăsi aproape peste tot în această țară. Spre exemplu, în martie 2017, am avut șansa, la Kyoto, să îmbrac un kimono din perioada Heian, iar apoi, la Tokyo, am putut traversa prin celebra intersecție aflată în fața Shibuya 109, considerată a fi cea mai aglomerată din lume.

Tot la Tokyo, dacă te aventurezi pe străduțele lăturalnice, poți ajunge să descoperi atât temple și altare extrem de frumoase, cât și restaurante tradiționale.

Atat România, dar și Japonia consider ca au câte ceva de învățat una de la cealaltă având în vedere că sunt atât de diferite. Astfel, ar fi minunat dacă am vedea un pic mai multă dezvoltare tehnologică și curățenie în România. Altceva ce am putea să implementăm și în România, deși un pic mai dificil, ar fi ideea de kuuki wo yomu. Tradusă ca ”a citi aerul”, această regulă nerostită se referă la faptul că este important să analizezi atmosfera și situația în care te afli astfel încât să acționezi într-un fel în care să păstrezi elementul de armonie de grup, chiar dacă nu este întotdeauna ceea ce ai vrea tu să faci.

Pe de altă parte, cred că japonezii ar putea învăța de la români să fie putin mai flexibili și mai deschiși la schimbări pentru a se putea adapta mult mai repede la eventualele modificari care pot apărea in viitor.

Aș dori, la final, să le spun tuturor celor care doresc să se apuce sau s-au apucat deja de limba japoneză să nu renunțe niciodată, indiferent de cât de grea poate părea această limbă! Știu că nu este ușor, că vor exista destule momente în care ar fi mai ușor să te oprești, dar atâta timp cât vei avea ceva ce te va motiva să continui, și sunt sigură că orice persoană care a început studiul limbii japoneze are o motivație puternică în spate, vei reuși să ajungi cât mai departe!

Fotografii: Arhivă Personală
Alexandra Petre ©


Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *