Alexandra Stroe - CSRJ-AH Alumni

By:
Posted: 06/12/2021
Category: Familia CSRJ


Numele meu este Alexandra Stroe. Sunt absolventă a Facultății de Economia Turismului Intern și Internațional, dar și a unui Master în Management Turistic și Hotelier. Locuiesc în Japonia din 2016, și, în prezent, sunt Educatoare la grădiniță și Profesoară de Limba Engleză la școala generală. Twist, I know right? Dar, dacă nu mă inscriam la Universitatea Româno-Americană, nu aș fi ajuns unde sunt acum.

Când am intrat la facultate nu știam ce vreau de la viață. Așa cum li s-a întâmplat multora, mi s-au deschis ochii înspre Japonia prin anime, în primul an de facultate. Și am avut o mare bucurie când am descoperit CSRJ exact la Universitatea mea. Am început cursurile de limba japoneză din pură curiozitate. Deși a început de la anime, profesorii de la CSRJ au aprins pasiunea pentru Japonia. Au împărtășit cu noi din experiențele lor în Japonia, experiențe culturale, tradiții, ce au văzut acolo, ce au avut șansa să facă, ce au învățat, iar eu m-am îndrăgostit de acele povești. Și asta m-a determinat să ajung și eu într-o zi în Japonia și să văd cu ochii mei tot ceea ce auzisem de la ei. Cele mai frumoase amintiri din perioada petrecută la CSRJ sunt acele povești, foarte clare încă în mintea mea, și bineînțeles toate evenimentele culturale la care am participat.

Când am ajuns pentru prima oară în Japonia, am simțit că am găsit ceea ce am căutat, că aici e locul meu. Ce face Japonia specială pentru mine este felul japonezilor de a fi, politicoși, îngrijiți, și săritori la nevoie, nu m-am simțit nicăieri mai în siguranță ca aici. Japonezii sunt un exemplu în ceea ce înseamnă dedicația pentru muncă, pentru țară și pentru cei din jur. Bineînțeles, nici ei nu sunt perfecți, și ei ar putea învăța de la români că e ok să își urmeze pasiunile și să mai lase munca deoparte, din când în când.

Când m-am întors acasă, povesteam tuturor despre lumea descoperită acolo. Astfel, s-a creat un mic grup de curioși care au au vrut să știe mai mult, iar eu m-am oferit cu drag să îi învăț câteva fraze în japoneză. Așa a ajuns la urechile unui Centru de Studii Japoneze din Iași că eu aș fi “profesoară de japoneză”. M-au contactat, spunând că au o clasă de 30 de cursanți, de toate vârstele, și m-au întrebat dacă aș fi dispusă să îi învăț japoneză. Neavând experiență, și fără un background în educație, nu am știut la ce să mă aștept, dar am zis să încerc. 

Este incredibil de ușor să înveți pe cineva despre ceva ce iubești enorm. Explicând cursanților așa cum mi s-a explicat mie la CSRJ, am ajuns, fără să îmi fi propus asta, să predau limba japoneză la Iași, Brăila și Galați și am descoperit că am o afinitate și o mare plăcere de a preda, plăcere care m-a adus înapoi în Japonia, unde am onoarea de a contribui și eu puțin la educația generațiilor viitoare.

În final, tot ceea ce sunt astăzi se datorează CSRJ, și le doresc noilor cursanți să își descopere propriile pasiuni și să le urmeze până la capăt, pentru că viața poate lua o întorsătură neașteptată oricând.

Fotografii: Arhivă personală - Alexandra Stroe ©


Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *