Ana-Maria Anton - CSRJ-AH Alumni

By:
Posted: 14/12/2021
Category: Familia CSRJ


O scurtă prezentare a ta: ce ai studiat, cu ce te ocupi acum, câteva repere despre tine
Mă numesc Ana-Maria Anton și am absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității “Spiru Haret”, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității Creștine “Dimitrie Cantemir” și Masteratul de Comunicare Interculturala și Traducere Profesională din cadrul Universității “Hyperion”. De asemenea, am fost voluntar in cadrul Centrului de Studii Româno-Japoneze “Angela Hondru”. În prezent dețin propria afacere ce oferă servicii de design grafic 2D și 3D, și de asemenea servicii de modelare și printare 3D.

Ce te-a atras la Japonia, cum ai ajuns să studiezi japoneză?
Fiind pasionată de sport, la vârsta de 13 ani m-am înscris la cursul de Karate ce avea loc la școala în care învățam. Astfel, prima lecție de limba japoneză a fost învățarea numerelor de la 1 la 10 și denumirile tehnicilor. Pot spune că prin Karate am învățat mai multe lucruri despre cultura japoneză, iar pe măsură ce am crescut, am citit din ce în ce mai mult despre Japonia. Decizia de a studia limba japoneză a fost influențată tot de pasiunea pentru sport. Am început să studiez limba japoneză în anul 2010 deoarece îmi doream să înțeleg informațiile, știrile sau interviurile despre sportivii japonezi pe care îi admiram și totodată pentru a înțelege mai bine cultura japoneză.

Cum ai descoperit CSRJ? Și care este cea mai frumoasă amintire legată de Centru?
În anul 2013, după ce am absolvit Facultatea de Limbi străine am vrut să continui studiul limbii japoneze, însă nu pe cont propriu.  O prietenă foarte bună mi-a recomandat cursul de limbă japoneză din cadrul Centrului de Studii Româno-Japoneze “Angela Hondru” și mi-a plăcut atât de mult modul de predare și atmosfera încât am decis să mă înscriu în fiecare an. În anul 2014 am devenit voluntar al Centrului și am avut ocazia să învăț multe lucruri noi care m-au ajutat să-mi dezvolt abilitățile și să devin o persoană mai bună. Este dificil să aleg un singur moment pe care să-l pot descrie ca fiind cea mai frumoasă amintire, pentru că toate evenimentele organizate de Centru la care am participat alături de ceilalți voluntari (care mi-au devenit prieteni) sunt amintiri frumoase. O echipă formată din oameni care au același scop, care împărtășesc aceeași bucurie pentru limba și cultura japoneză pe care doresc să o împărtășească cu cât mai mulți oameni. Acestea sunt cele mai frumoase amintiri pe care le am și pe care le voi prețui toată viața.

Când ai ajuns pentru prima dată în Japonia? Povestește-ne puțin despre Programul Cultural. Care a fost prima senzatie?
Am ajuns prima dată în Japonia participând la Programul Cultural din anul 2014. Am vizitat 8 orașe, 2 insule și o peninsulă. Până în acel moment am văzut Japonia doar în poze, documentare, sau prin poveștile persoanelor care au vizitat Japonia. Părea un vis îndepărtat. Însă, în momentul în care am ajuns în Japonia și am realizat că în sfârșit visul meu s-a îndeplinit, am privit cu entuziasm și emoții locurile pe care până atunci le-am văzut doar în poze. De-a lungul excursiei am vizitat temple renumite precum templul Todaiji din Nara, templul Kiyomizudera din Kyoto, templul Asakusa din Tokyo, castelul Osaka, mi-am pus o dorință când am atins poarta plutitoare de pe insula Miyajima, am privit apusul de la etajul 39 al spectaculosului zgârie-nori Umeda Sky Building, am admirat muntele Fuji în parcul Hakone, am simțit cu adevărat spiritul japonez participând la o demonstrație de ceremonia ceaiului oferită de familia Hayashi, m-am plimbat în cele mai faimoase zone de cumpărături: Namba în Osaka, Harajuku, Shibuya, Akihabara. A fost mai spectaculos decât mi-am imaginat, dar exact așa cum mi-am dorit: o adevărată experiență culturală.

Ce crezi că face Japonia specială, deosebită?
Unul dintre lucrurile uimitoare care fac Japonia o țară deosebită este modul în care îmbină istoria și tradițiile, cu modernizarea sa incredibilă. Vă puteți plimba pe străzile din Tokyo și puteți găsi  temple care au existat în oraș de secole, precum și cea mai nouă tehnologie existentă astăzi.

Un alt lucru care m-a surprins când am ajuns în Japonia, și îi surprinde pe cei mai mulți oameni, este cât de politicoși sunt japonezii. Întotdeauna încearcă să ajute oamenii atunci când au nevoie. Întotdeauna respectă regulile și mențin ordinea oriunde merg, păstrând orașul în siguranță și curat. Este ceva pe care cu siguranță nu îl vezi oriunde mergi.

Transportul public este unul dintre principalele lucruri care m-au uimit când am ajuns în Japonia. Transportul public este excelent, și am avut ocazia să călătoresc cu trenul de mare viteză (shinkansen), feribot, tramvai, autobuz, metrou și foarte mult pe jos. Rețelele de tren, autobuz și metrou din Japonia sunt eficiente și punctuale și sunt extrem de sigure în comparație cu alte țări.

Și nu în ultimul rând, nu aveam cum să nu menționez mâncarea japoneză. În limba japoneză, mâncarea tradițională este cunoscută sub numele de „washoku” și are la bază cinci reguli. Cele cinci reguli înseamnă folosirea a cinci arome, cinci culori și cinci metode de gătit. Meniul complet în Japonia constă dintr-o supă, trei garnituri și orez. Aceasta înseamnă că mâncarea este delicioasă datorită aromelor, și arată frumos datorită culorilor. Mâncarea este în mare parte săracă în calorii, ceea ce înseamnă că, pe lângă toate celelalte beneficii, este și foarte sănătoasă.

Cum ai ajuns să printezi 3D o armură de samurai? Cât de dificil a fost? Ce ne poți spune despre acestă armură?
Întotdeauna mi-am dorit să îmbin pasiunea mea pentru grafica 2D și 3D, cu cea pentru cultura japoneză. Astfel, când domnul Șerban Georgescu, Directorul Centrului de Studii Româno-Japoneze “Angela Hondru”, mi-a propus să realizez o armură de samurai, nu am ezitat nici o clipă. Ne-am gândit că samuraiul Date Masamune, cu armura sa neagră și semiluna aurie, va fi gazda perfectă pentru cea de-a 16-a gală aniversară a Centrului. A fost o onoare pentru mine să realizez această armură, și sper să se bucure de prezența ei cât mai mulți cursanți ai Centrului.

Date Masamune (1567-1636), cunoscut și sub numele de “Dokuganryu” (Dragonul cu un singur ochi), a fost un tactician remarcabil, un lider strălucit, un războinic neînfricat și fondatorul orașului Sendai. Era respectat printre samurai ca fiind loial și ambițios, dar și orgolios și necugetat. În ciuda reputației sale înfricoșătoare, Date Masamune a fost un om educat, ce a susținut dezvoltarea artei.

Realizarea armurii nu a fost dificilă, ci mai degrabă meticuloasă, necesitând multă atenție la detalii. Armura are în total 204 piese, modelarea lor 3D fiind gata într-o săptămână, iar printarea 3D fiind gata în 344 de ore (necesitând 6kg de materie primă). Apoi a urmat finisarea, constând în șlefuire, chituire și vopsire, ce a durat aproximativ 10 zile. În decursul celor 10 zile, pe lângă finisarea pieselor printate, am realizat și suportul din lemn al armurii, am croit mânecile și armura pentru coapse folosind piele. La final, toate piesele au fost legate cu sfoară folosind tehnicile tradiționale (legarea a durat 2 zile și am folosit aproximativ 200 de metri de sfoară).

Un sfat pentru cursanții de acum ai CSRJ?
În ceea ce privește studiul limbii japoneze, sfatul meu este să aibă multă răbdare și să fie perseverenți. La început, învățarea limbii japoneze poate fi intimidantă, însă dacă își stabilesc obiective, vor fi mereu motivați și se vor menține pe drumul cel bun. De asemenea, îi sfătuiesc să se implice în cât mai multe evenimente organizate de către Centru, pentru că este o ocazie foarte bună de a-și dezvolta abilitățile de comunicare în limba japoneză, și de a învăța lucruri noi despre cultura japoneză.

Fotografii: Ana-Maria Anton ©
Arhivă Personală


Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *