Aoi-matsuri - A doua parte

By:
Posted: 10/05/2021
Category: Festivaluri Japoneze


Printre ritualurile care preced marea procesiune, o deosebită importanţă o are Mikage-matsuri din 12 mai, prin care se solicită coborârea zeităţii la Mikage-jinja.

Peste o sută de preoţi înveşmântaţi în straie de epocă se deplasează de la Shimogamo-jinja pentru a întâmpina spiritul sacru, procesiunea lor fiind considerată cea mai veche din Japonia. Deplasarea lor pe panta dealului ce urcă la templu oferă un tablou feeric încadrat de natura miraculoasă care binecuvântează Japonia la fiecare pas, tăindu-ţi respiraţia cu atâta frumuseţe.

La Mikage-jinja, cortegiul preoţilor şi muzicanţilor este întâmpinat de doi gardieni ce au misiunea de a veghea divinitatea instalată temporar dincolo de poarta interioară a sanctuarului; preoţii psalmodiază rugăciuni, iar instrumentiştii fac să vibreze întregul deal pe care se situează templul cu acordurile lor duioase, specifice vechilor sărbători.Spectatorilor le este interzis să urmărească prin gard ritualul de ofrande, dar la finele lui li se serveşte sake sacru în timp ce privesc alimentele din care s-a înfruptat zeitatea – experienţă care s-a adăugat la celelalte clipe înălţătoare trăite alături de japonezi. Zeitatea este însoţită până la Shimogamo-jinja, având parte la locul de popas de la sanctuarul Akanomiya de un nou concert şi dansuri cu măşti încântătoare, ambele aduse ofrandă zeităţii care se înfruptă iarăşi din bunătăţile ce o aşteaptă şi acolo.


Spiritul divin întruchipat de crenguţa de copac peren şi sacru – sakaki – este transportat apoi cu maşina până în inima pădurii Tadasu, unde este transferat pe spinarea unui cal alb – mesager al zeului – la fel ca la străvechile ritualuri descrise în cronicile de odinioară.

Foto: Calul cu spiritul sacru în spinare


Calul este condus într-un adăpost temporar marcat de draperii în cinci culori, de unde urmăreşte, prin locul de îmbinare al draperiilor, cel mai vechi dans japonez, Azuma-asobi, datând din secolul VIII. Cei şase dansatori, înveşmântaţi în haine ceremoniale de Curte, îi fascinează pe spectatori cu mişcările lor lente dar ample, reglementate de tradiţie, însă nici calul cu spiritul sacru în spinare nu mi s-a părut indiferent, câtă vreme a rămas nemişcat pe tot parcursul dansului.

M-a fermecat cu desăvârşire atmosfera aceea de o frumuseţe perfectă, îmbibată cu izul unui mister vechi de treisprezece secole, la care îşi aduceau obolul şi copacii bătrâni de două până la şase sute de ani, precum şi pârâiaşele din incinta templului, cu apa lor limpede în care aveam impresia că se oglindeşte până şi sufletul japonezilor.

La miezul nopţii, în incinta sacră de la Kamigamo-jinja are loc cel mai solemn dintre ritualurile religioase, miare-shinji („onorabila naştere”), înfăţişând apariţia spiritului divin, la care participă doar preoţii.

Continuarea în a treia parte...

Fotografii: ©Angela Hondru

Sursa:
Angela Hondru Scrisoare către Japonia
Editura Enciclopedică
București, 2011   p. 19-26


Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *