Crăciunul în Japonia

By:
Posted: 07/01/2021
Category: Sărbători Japoneze


Sărbătoarea Crăciunului și-a găsit drumul către insulele nipone începând cu anul 1549, odată cu introducerea creștinismului de către misionarul iezuit Francisco de Xavier, pentru o perioadă scurtă, însă, având în vedere faptul că în anul 1614, șogunatul Tokugawa a interzis creștinismul și tot ceea ce, la acea vreme, însemnau tradițiile creștine.

Crăciunul și-a găsit încă o dată drumul în cultura niponă în anii 1870 ca parte a mișcării pentru libertatea religioasă în timpul Restaurării Meiji, dar a dispărut din nou în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. După război, Crăciunul a fost reintrodus, obținând o acceptare pe scară largă. De atunci, sezonul Crăciunului în Japonia este plin de semnificaţie şi este foarte vizibil la nivelul societății.

Frenezia pregătirilor de Crăciun începe încă din luna noiembrie, iar spectacolul de lumini pare de fiecare dată o altă provocare, așteptată cu nerăbdare de fiecare locuitor. De altfel, aproape fiecare proprietar de clădire se transformă într-un veritabil artizan care regizează propriul spectacol de lumini și decoruri, astfel că, pe înserat, totul devine magic.
Japonezii au împrumutat o mulțime de obiceiuri specifice de Crăciun, cum ar fi trimiterea și primirea de felicitări și cadouri.

Și pentru că nu există Ajun de Crăciun fără cadourile lui Moș Crăciun, în Japonia există o divinitate budistă, cunoscută sub numele de Hoteiosho (ほていおしょ), personaj similar lui Moş Crăciun. El este întotdeauna descris ca un bătrân care duce cu el un pachet imens. Conform credinţei populare, Hoteiosho (ほていおしょ) are ochi la spate, iar copii trebuie să fie cuminţi şi buni atunci când acest personaj atotvăzător este prin preajmă.

O apariție a lui Moș Crăciun este așteptată și la Tokyo Disney, care găzduiește paradele anuale de Crăciun în Decembrie. Este tot ce se așteaptă de la o paradă de Crăciun: de la distracție, costume festive și muzică, la cadouri și bomboane. Tokyo Disney nu este doar un loc minunat pentru familiile cu copii, ci este, de asemenea, o locație populară pentru cupluri în Ajunul Crăciunului.

Crăciunul este pentru Japonezi o oportunitate de a răspândi fericirea. Ajunul Crăciunului atinge apogeul festivităților, mai ales că este perceput ca o ocazie de încununare a romantismului, în care cuplurile petrec împreună și își dăruiesc cadouri, asemenea sărbătorii de Valentine’s Day. În această vibrație intră sufletele pereche, se aliniază cele nepereche, ajungând la acel joy and happiness specific Crăciunului, indiferent de meridianul pe care se sărbătorește.

Cât despre obiceiurile culinare ale Crăciunului, o campanie publicitară de succes din perioada anilor 1970 a transformat într-un obicei naţional consumul de produse KFC în această perioadă a anului. Meniurile de pui KFC sunt atât de populare în perioada Crăciunului, încât magazinele fac rezervări cu luni în avans.

Iar cum bucuria trebuie sărbătorită, tortul de Crăciun devenit tradiție pe tărâmul nipon este numit Kurisumasu keiki (クリスマスケーキ) și este făcut dintr-un aluat pufos cu frișcă și căpșuni.

Gustul dulce al Crăciunului se retrage însă, încet-încet, pentru a lăsa loc începutului de an. În răgazul rămas, casele nipone traversează un ritual de purificare,pentru a permite începerea noului an, pe care îl întâmpină cu urarea pe care o transmitem și noi din suflet tuturor prietenilor noștri, Akemashite-omedetou-gozaimasu! (あけましておめでとうございます)

Kobe Illumination 2020
Kobe Illumination 2020
Tort de Crăciun

Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *