Cursuri de limba japoneză

În ultimele decenii, limba japoneză a fost atuul unei mici comunități din România, formată în special din profesioniști a căror specialitate este limba și cultura japoneză. Acești profesioniști sunt produsul unui sistem de învățământ, educație publică sau privată, care are ca obiectiv principal formarea profesorilor de limba japoneză, care vor intra în sistemul de formare a viitorilor profesori si profesionisti.

Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” organizează cursuri de limbă japoneză pentru începători, intermediari și avansați. Cursul se desfășoară pe tot parcursul unui an universitar sub îndrumarea a patru profesori, doi români și doi japonezi.

Până de curând, nu existau centre care să se adreseze celor care, din pură pasiune, doresc să studieze limba și cultura japoneză.

În 2005, în cadrul Universității Româno-Americane a fost creat Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”, care a organizat în primul rând cursuri de japoneză pentru studenții de la Universitățile de profil cu programele de studii: viitori economiști, avocați și experți în informatică. Evident, pentru acești studenți, programul dezvoltat pentru profesioniști nu este atât de eficient, iar nevoia de adaptare reală a procesului de studiu la nevoile studenților este resimțită. Pe de altă parte, sistemul în care se desfășoară cursurile trebuie să încurajeze manifestările creative și inițiativele personale, ceea ce va facilita crearea unei atmosfere relaxate.

Această atmosferă familiară sau prietenoasă elimină stresul de „a nu ști răspunsul” sau temerile legate de „ce vor spune colegii mei dacă greșesc?” și deblochează anumite zone subconștiente utile procesului de învățare.