Danjiri-matsuri

By:
Posted: 17/09/2021
Category: Festivaluri Japoneze


Danjiri-matsuri din cartierul Kishiwada al oraşului Ōsaka este o sărbătoare care emană forţă, impresionantă îndeosebi prin arta cu care sunt sculptate carele alegorice. Se desfăşoară în zilele de 14 şi 15 septembrie, avându-şi originea în Inari-matsuri, sărbătoare închinată lui Inari – Zeul Agriculturii şi protectorul armurierilor şi al negustorilor. Ca la orice ritual agricol, Inari coboară din munţi primăvara şi se întoarce la sălaşul lui permanent toamna târziu. Perioada în care Inari rămâne la şes coincide cu sărbătorile recoltei, Danjiri-matsuri fiind iniţiat de stăpânul castelului Kishiwada în anul 1703 cu scopul aducerii Zeului Inari în rândul enoriaşilor, astfel ca aceştia să i se poată ruga pentru recoltă bogată şi protecţie.

Nota caracteristică a sărbătorii Danjiri-matsuri este viteza cu care cele treizeci şi două de care alegorice, numite danjiri, fac turul oraşului-castel, în ritmul tobelor şi al strigătelor celor care le trag. Privilegiul de a dansa pe acoperişul acestora revine, în general, dulgherilor locali, fiecare având un stil propriu de executare a dansului.

Renumit este Hikōki-nori („Urcarea în avion”), dansat cu braţele întinse, stând într-un picior. Cred că niciodată nu am trăit momente atât de palpitante şi mărturisesc acum cu sinceritate că mi-a fost teamă. Îmi dădeam bine seama că marginea intersecţiei în care mă oprisem ca să fac fotografii era foarte periculoasă, dar nu mă puteam dezlipi de ea şi nici nu-mi puteam lua privirile de la cei cocoţaţi pe carele alegorice, dansând într-un picior. Nu înţelegeam cum de nu-şi luau zborul de acolo, mai ales atunci când carele coteau brusc.

Carele alegorice, construite în întregime din lemn de zelkova şi cântărind aproximativ patru tone, au sculptate pe pereţi animale, bătălii celebre din vechea Japonie, precum şi scene şintoiste şi budiste, explicabile prin existenţa lui Inari ca zeitate şintoist-budistă.  Procesiunea carelor alegorice nu începe înainte ca acestea, împărţite în două grupuri, să se oprească la cele două mari temple din Kishiwada pentru purificarea purtătorilor. O particularitate a ritualului purificării de aici o constituie faptul că aceasta este realizată individual de către preoţi şi fetele miko ale templului.

Conform informaţiilor primite de la templu, carele alegorice nu transportă zeităţi şi, drept urmare, nu sunt supuse ritualului purificării. Se consideră că, atâta vreme cât participanţii trec pe la altar, ele se purifică şi pot participa la procesiune prin simpla staţionare în faţa templelor. În acele momente am avut şi eu prilejul să le admir pe îndelete, să mă minunez de măiestria fiecărui detaliu.

Sursă text:
Scrisoare către Japonia
Editura Enciclopedica 2011
pag. 52-54

Fotografii:
©Angela HondruRelated Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *