Gion-Matsuri

By:
Posted: 01/07/2021
Category: Festivaluri Japoneze


În luna iulie, Kyōto impresionează atât prin ritualurile tradiţionale, cât şi prin opulenţă. Gion-matsuri dovedeşte cu prisosinţă că sărbătorescul a apărut din nevoia de a transforma timpul profan în timp sacru, din dorinţa de a primeni nu doar sufletele zeităţilor celebrate, ci şi pe ale celor care participă cu dăruire la nenumăratele evenimente sau pe ale spectatorilor ce-i recunosc nemijlocit valoarea de „patrimoniu cultural naţional”. Datează din anul 869 când, pentru a se pune capăt unei epidemii devastatoare, s-au înălţat şaizeci şi şase de lănci numite hoko, reprezentând provinciile Japoniei de la acea vreme şi are la origini credinţa în îmbunarea prin ritual şi distracţie a spiritelor răzbunătoare şi a zeităţii aducătoare de boli.

Lăncile au fost apoi înlocuite cu care alegorice pe roţi, numite hoko-dashi datorită parului lung de lemn prevăzut cu un vârf metalic ascuţit. Alături de acestea întâlnim în zilele noastre şi care alegorice mai mici, yama-dashi, purtate pe umeri de către enoriaşi sau de către participanţi voluntari.

Cel mai spectaculos moment al sărbătorii îl constituie procesiunea din 17 iulie a carelor alegorice hoko-dashi şi yama-dashi, ce-şi croiesc drum pe străzile fostei capitale, oferind privitorilor o gamă variată de picturi şi tapiserii tradiţionale, atât japoneze cât şi de import. E un adevărat muzeu mobil pe care îţi vine să-l iei cu tine ca să poţi studia pe îndelete acea bogăţie de culori şi înţelesuri greu de descifrat la prima vedere.
Fiecare hoko este însoţit de un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale marcate de blazonul propriu grupului. Unul dintre cele mai renumite hoko-dashi este Tsuki-hoko, numit astfel datorită semilunii din vârf.  Pe platforma lui se află doi oameni care flutură cu o mână mănunchiuri din paie de orez, ţinând în cealaltă mână câte un evantai alb cu cerc roşu în mijloc, simbolizând-o pe Zeiţa Soarelui. Urmează la al doilea nivel toboşarii şi fluierarii, a căror muzică anunţă apropierea carului alegoric respectiv. Bărbaţii de pe acoperiş aruncă chimaki (turte din orez înfăşurate în frunze de bambus) în rândul spectatorilor, considerate a avea calităţi augurale.

Foto: Hoko,
Radu Leca©
Yama-dashi
Foto Violeta Tuiu©


Purtătorii carelor alegorice yama-dashi fac popasuri scurte, ca să-şi mai tragă sufletul. Fiecare dintre carele alegorice îşi deapănă povestea sau legenda, lăsând impresia că fosta capitală îşi revarsă asupra tuturor suflul istoric. Brocarturile şi tapiseriile persane, turceşti şi chinezeşti demonstrează, la rândul lor, spiritul asimilant al japonezilor dornici să transmită mai departe ceea ce merită a fi cunoscut.

După-amiază, palanchinele cu cele trei zeităţi sunt mutate de la templul Yasaka-jinja la sălaşul temporar din mijlocul oraşului, unde vor sta şapte zile, timp în care intră în comuniune cu enoriaşii.Instalarea zeităților in sălașul temporar
Foto Angela Hondru©


Pe data de 24 iulie, înainte de a reveni la sălaşul permanent, zeităţile fac un tur al fostei capitale şi apoi poposesc la templul din incinta Grădinii Imperiale, fiind întâmpinate cu ofrande de alimente, cântece şi dansuri.Reinstalarea zeităților în sălașul permanent de la Yasaka-jinja
Foto Angela Hondru©


La miezul nopţii, când zeităţile se întorc la sălaşul permanent, luminile se sting, iar ritualul religios îţi dă senzaţia că ai pătruns într-o lume al cărei mister este imposibil de desluşit.Participanţii la eleganta şi fastuoasa sărbătoare Gion, care au parte de o baie de mulţime întreaga lună iulie, cu greu îşi pot imagina că supărarea unui spirit răzbunător a dat naştere unui matsuri atât de impunător, plin de ritualuri şi spectacole străvechi. Multe dintre ele au rădăcini trainice în credinţele şi obiceiurile Kyōto-iţilor, permiţând acestei culturi să dăinuie pe vecie.

Sursă text:
Angela Hondru
Scrisoare către Japonia
Editura Enciclopedică 2011
Pag. 30-36


Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *