Hanami: Încântătoarea tradiție japoneză a florilor de cireș

By:
Posted: 28/02/2021
Category: Tradiții


Încă din cele mai vechi timpuri, floarea de cireș (sakura 桜), este cea mai cunoscută și iubită floare din Japonia. De aici și Hanami 花見, o tradiție de mare însemnătate, ce își are rădăcinile în Perioada Nara.
Hanami înseamnă literalmente „privitul florilor”. În zilele noastre, acesta se referă în special la florile de cireș. Când acestea înfloresc la începutul primăverii, oamenii vin și iau masa sub cireșii înfloriți, bucurându-se de priveliștea minunată.

Flori de cireș în timpul hanami
© Andreea Georgescu
Japonia se întinde destul de mult de la nord spre sud. Drept rezultat, cele mai timpurii flori pot fi văzute în Okinawa (ianuarie), iar ultimele în Hokkaido (începutul lunii mai).
Cea mai veche referință scrisă despre Hanami poate fi găsită în Cronicile Japoniei (Nihon Shoki日本書紀 ). Această carte de istorie japoneză este a doua cea mai veche și a fost finalizată în 720. Pe atunci, Hanami era o metodă de recreație pentru nobili, care urcau la munte pentru a se bucura de priveliștea oferită de cireșii sălbatici înfloriți.
În perioada Heian, cireșii au fost transplantați în zonele urbane. Ulterior, Hanami s-a răspândit treptat în rândul samurailor, dar și în rândul civililor, de la orașele centrale până la cele rurale.

Flori de cireș în timpul hanami
© Andreea Georgescu
În Țara Soarelui-Răsare, sakura este un simbol al unui nou început. Așadar, nu este o coincidență faptul că odată cu înflorirea grațioșilor cireși, studenții japonezi încep, totodată, un nou an școlar.Pentru mulți dintre japonezi sakura este și o metaforă a fragilității vieții. Cu alte cuvinte, aceștia își văd propriile vieți reflectate în cea a florii de cireș. Asta îi îndeamnă să prețuiască fiecare moment și să trăiască pe deplin prezentul, așa cum fiecare dintre noi ar trebui să facă.

Pictură Flori de cireș cu Mt. Fuji în depărtare
© Tokuriki Tomikichiro, Lake Kawaguchi, 1950s

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

1 comment

  1. Ruxi

    Foarte frumos. Iubesc aceste flori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *