Hina-matsuri - ziua fetiţelor – 3 martie

By:
Posted: 03/03/2021
Category: Festivaluri Japoneze


Hina-matsuri – „Sărbătoarea păpuşilor” – este închinată fetiţelor şi se mândreşte cu o istorie de peste o mie de ani. La prima aniversare a zilei de naştere, fetiţele primesc de la bunicii dinspre mamă sau de la mătuşi câte un set de păpuşi, care urmează să fie expuse anual pe un podium etajat. Darul poate de asemenea fi moştenit din generaţie în generaţie.

Dairi-bina la Shimogamo-jinja, Hina-matsuri
Dairi-bina la Shimogamo-jinja
Setul clasic de păpuşi, numit dairi-bina, se compune din cincisprezece piese, care reprezintă: împăratul şi împărăteasa, trei doamne de onoare, cinci muzicanţi care cântă la instrumente tradiţionale, doi însoţitori din suită (unul tânăr şi unul bătrân) şi trei din gardă (gata să-i distreze pe cei din jur). La picioarele podiumului etajat, învelit într-un splendid covor roşu, se află diverse tăvi pe care sunt etalate ustensile, instrumente muzicale, oglinzi, vase cu turte de orez mochi etc. Păpuşilor li se aduc drept ofrandă mochi în trei culori (roşu, alb şi verde), precum şi shirozake, sake dulce.

Hina-matsuri îşi are originea în vechiul ritual chinezesc de purificare de-a lungul unei ape, pe care japonezii l-au transformat în Hina-nagashi – „plutirea păpuşilor pe apă”. Conform credinţei populare, bolile şi nenorocirile sunt cauzate de influenţele nefaste care pun stăpânire pe trup şi una dintre modalităţile de a scăpa de acestea ar fi transferarea lor unor păpuşi din hârtie sau cârpă (katashiro), care sunt aruncate în râu, ocean, mare sau distruse după ce sunt frecate de trupul maculat. Se crede că ele preiau, prin acest ritual de exorcizare, toate elementele negative. Mai există şi astăzi temple şintoiste în Japonia unde, la sărbătorirea fetiţelor, se practică vechiul ritual al purificării cu ajutorul păpuşilor cărora li se dă apoi drumul pe apă.

În general, însă, participanţii la sărbătoare cumpără de la templele şintoiste seturi de câte două păpuşi, puse într-un coşuleţ din răchită sau pai. Acestora li se dă drumul pe apă după ce au loc ritualurile de purificare oficiate de preoţi şi discursurile ţinute de reprezentanţi ai guvernului şi / sau comunităţii.Unul dintre cele mai renumite temple la care se mai întâlneşte ritualul Hina-nagashi este Shimogamo-jinja din Kyōto – o adevărată bucurie pentru participanţi.

Mai întâi, un bărbat şi o femeie îmbrăcaţi în veşminte asemenea celor de la vechea Curte Imperială iau câte un coşuleţ cu păpuşi şi le dau drumul pe apa râuleţului sacru din incinta templului Shimogamo

Exemplul lor este urmat de oficialităţi şi reprezentanţi din rândul elevilor. Spectatorii privesc cu interes şi aşteaptă să le vină rândul. Chiar dacă nu mai există credinţa că păpuşile iau cu ele forţele negative şi dăunătoare, ritualul este păstrat cu seriozitate şi lasă impresia unei rugi colective pentru sănătatea celor cărora le sunt închinate.

Angela Hondru
Festivaluri japoneze – În spiritul tradiţiei
Editura T.C. Sen Sibiu – Constanţa
2001

Fotografii: ©Angela Hondru


Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *