Kintsugi - Arta 'defectelor' pretioase (金継ぎ)

By:
Posted: 31/03/2021
Category: Arte tradiționale
✨ Kintsugi este o metodă tradițională japoneză de reparare a vaselor sparte (care a devenit o artă în sine). Dintotdeauna, vasele ceramice au avut o importanță vitală pentru japonezi. Erau folosite ca obiecte casnice (esențiale pentru a găti și a stoca mâncarea) și pentru a le obține era nevoie de mult efort și talent. Trebuia găsit lutul, care era extras și dus la atelier. Cuptoarele erau scumpe și greu de întreținut. Cărbunele era rezultatul unei munci intense. Porțelanurile importate din China erau o adevărată comoară. Așadar, japonezii voiau să-și poată repara prețioasele porțelanuri dacă se spărgeau.

Bol reparat prin kintsugi
Bol reparat prin kintsugi
▫️Urushi (漆), rășina din lemnul de lac chinezesc, era folosită pentru picturile cu lac și pentru a infrumuseța și a întări obiectele din lemn. Era util și ca adeziv. Odată cu evoluția tehnicilor de lăcuire și a esteticii (în secolele XV și XVI), repararea vaselor ceramice cu urushi a devenit o artă. Restauratorii au început să decoreze urma pe care o lasă fisura, aplicând urushi cu un agent de colorare precum praful de aur sau de argint. Aceasta metodă se numeste kintsugi și înseamnă "a îmbina cu aur".

🔹Aprecierea artei kintsugi s-a născut din ceremonia ceaiului. În special Sen no Rikyū (1522-1591), redutabilul maestru, a lăudat arta kintsugi considerând-o, o manifestare a filozofiei sale wabi-sabi. Wabi reprezintă găsirea frumuseții în lucrurile simple, iar Sabi pune în lumina găsirea frumuseții în singurătatea tăcută, contemplativă. Pentru maestrul ceremoniei ceaiului, Rikyū, kintsugi simboliza expunerea sinceră a unor artefacte simple. Spunea o poveste: povestea vasului, a atenției pe care i-a arătat-o posesorul când vasul a avut nevoie de reparații și a talentului artistic al celui care l-a reparat. Acesta s-a opus admirației facile pentru perfecțiunea simbolizată de porțelanul importat; cumpărat cu foarte mulți bani. Pentru maestru imperfecțiunea ceramicii kintsugi era cea care trebuia prețuită (pentru onestitatea sa și pentru valoarea sentimentală).

Bol reparat prin kintsugi
Bol reparat prin kintsugi


🎐 Furuta Oribe (古田織部,1544-1615) a fost un senior războinic, care nu s-a remarcat ca samurai, dar a devenit cunoscut ca adept înfocat al lui Rikyū și al artei sale (în ceea ce privește ceremonia ceaiului). Impresionat de dragostea maestrului pentru kintsugi, Oribe a început să-și spargă prețioasa colecție de porțelanuri pentru a le transforma în kintsugi. Aflând de vandalismul devotat al lui Oribe, Rikyū l-a mustrat, spunandu-i că adevărata valoare nu constă în aspectul obținut intenționat prin asemenea acte și că este exact opusul a ceea ce prețuia el prin kintsugi.

▪️Kintsugi conturează ideea că, fisurile și reparațiile sunt pur și simplu evenimente din viața obiectelor (care pot fi utilizate și după momentul deteriorării sau spargerii). Kintsugi poate fi asociat și cu filosofia japoneză de „fără minte” (無心 mushin- conceptul se implineste atunci când mintea unei persoane se eliberează de gândurile negative, de furie, lasă deoparte ego-ul, in viata de zi cu zi; față de sine și față de alte persoane), care cuprinde conceptele de non-atașament, acceptarea schimbării și soarta, ca aspecte ale vieții umane.


🌸 Sursa foto: Andreea Hoșman


Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *