Koinobori (鯉のぼり)

By:
Posted: 05/05/2021
Category: Festivaluri Japoneze


Ziua Copilului este o mare sărbătoare în Japonia. Festivitățile încep cu cel puțin două sau trei săptămâni înainte de sărbătoarea propriu-zisă.
Pe măsură ce data de 5 mai se apropie, sub cerul albastru, vor apărea fluturând în vânt koinobori (鯉のぼり).


Înca din perioada Edo, crapul (koinobori) a fost ales ca simbol pentru Ziua Băieților deoarece japonezii îl consideră cel mai spiritual pește - atât de plin de energie și putere încât își poate face drum în amonte pe râuri înfruntând fluxul de apă și cascadele. Datorită forței și hotărârii sale de a depăși toate obstacolele, a fost ales pentru a reprezenta curajul și capacitatea de a atinge toate obiectivele. Întrucât acestea sunt trăsături dorite la băieți, familiile agață deasupra acoperișurilor caselor lor tradiționalul Koinobori pentru a-și onora fiii. Panglicile evocă, de asemenea, un mit de la sfârșitul perioadei dinastiei Han despre un pește de aur care a înotat până la izvorul Fluviului Galben și a devenit un dragon („un crap care urcă o cascadă va urca în cer și va deveni un dragon”).


Un set de koinobori reprezintă tatăl, mama și toți copiii familiei. Cel mai mare (negru) koinobori reprezinta tatăl, al doilea după mărime (roșu sau roz) mama și câte unul, tot mai mic, de o culoare diferită pentru fiecare copil, în funcție de vârstă. La început, însă, toți koinobori erau negri, precum putem observa în pictura lui Utagawa Hiroshige.

Koinobori-Utagawa Hiroshige
Până în 1948, sărbătoarea a fost numită Tango no Sekku și numai băieții erau onorați. O sărbătoare separată numită Hinamatsuri sau «Ziua Păpușilor» celebrează fetele pe 3 martie. Chiar și acum, în această zi fetele mai primesc păpuși care au fost transmise bunicilor și mamelor lor.
Însă, încetul cu încetul, ziua de 5 mai a început sa fie considerată Ziua Copiilor, fiind sărbătoriți atât băieții, cât și fetele.


La arborarea Koinobori, copiii „se înfruptă cu kashiwa-mochi” (かしわ餅), prăjituri lipicioase de orez învelite în frunze de stejar, umplute cu pastă de fasole rosie și alte dulciuri. De asemenea, copiii fredonează în aceste zile cântecul ce poartă numele sărbătorii, „Koinobori”.

Cântecul: Japanese Folk Song #10: Carp Streamers (こいのぼり/ Koinobori) - YouTube

Kashiwa-mochi (かしわ餅)

Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *