„Mitsu”, caracterul Kanji al anului 2020 ales în Japonia, considerat un îndemn la păstrarea distanțării fizice

By:
Posted: 17/12/2020
Category: Știri


În urma unui concurs organizat anual de către „Japan Kanji Aptitude Testing Foundation” („Fundația Japoneză de Testare a Aptitudinilor în Kanji”), ce are ca scop promovarea caracterelor Kanji, aproximativ 14% dintr-un total de 208.000 de voturi aparținând publicului japonez a fost în favoarea caracterului („mitsu”).

Având în vedere situația provocată de pandemia de SARS-CoV-2 anul acesta, nu este de mirare că a fost ales (mitsu) care înseamnă „dens” sau „aglomerat”. Însă, printre sensurile lui se numără și „intimitate”, „secret” și „familiaritate”, motiv pentru care călugărul-șef  Mori Seihan spune că își dorește ca oamenii să aibă legături mai puternice unii cu alții, chiar dacă fizic se află la distanță.

Anunțul a fost difuzat în direct pe 14 decembrie de la templul Kiyomizu din Kyoto, unde, prin intermediul shodō (caligrafia japoneză), călugărul-șef Mori Seihan a reprezentat caracterul câștigător.

Pe lângă „mitsu”, care a fost clasat pe primul loc, au existat și alte caractere „kanji”, care au avut, la rândul lor, legătură cu pandemia, cum ar fi:

  • 禍 ­­­– ka/wazawai = calamitate (13.655 voturi)
  • 病 – byō /yamai = boală (10.369 voturi)
  • 菌 – kin/kinoko = microb, microorganism (5.062 voturi)
  • 疫 – eki/yaku = epidemie (4.082 voturi)
Surse: https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20201214_34/ ; https://www.nippon.com/en/japan-topics/c03825/


Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *