Onda-matsuri

By:
Posted: 04/02/2021
Category: Festivaluri Japoneze


În prima duminică din februarie aveam să trăiesc momente de mare uimire provocată de ritualul agricol numit Onda-matsuri, de la Asukaimasu-jinja din Nara, pentru că fertilitatea câmpului este susţinută aici de cea umană.

După punerea în scenă a aratului, la templu, urmează mimarea raportului sexual, ritualul taue-tsuke traducându-se prin „planta prinde rădăcini”.


Otafuku, bărbatul cu mască de femeie, scoate din sân mai multe foiţe subţiri de hârtie – fuku no kami („hârtia de şters”, omofon cu „Zeul Fericirii”) – cu care sugerează ştergerea organelor genitale.

Foto: Fuku no kami
©Angela Hondru


Doi mascaţi aruncă apoi hârtiuţele în mijlocul spectatorilor, care se reped să le prindă. Există credinţa că această căsătorie între două „fiinţe divine” aduce cu sine atât fertilitate, cât şi recoltă bogată. Toba vârâtă sub haine pentru a insinua graviditatea e azvârlită deoparte, gestul simbolizând naşterea copilului, dar şi coacerea orezului. „Fertilitatea” de pe scenă este transmisă celor prezenţi prin aruncarea boabelor de orez şi a turtelor mochi, dar şi a mănunchiurilor de crenguţe de pin folosite la ritualul religios de punere a răsadurilor pe scena templului.

Punerea răsadurilor pe scena templului
©Angela Hondru

Ritualul se numeşte fuku-maki („răspândirea fericirii”), iar beneficiarii sunt spectatorii, urmare a transferului magic înfăptuit prin acesta.

Foto: Fuku-maki
©Angela Hondru


În jurul meu doar chipuri destinse, gata cu toţii să pună mâna pe „sămânţa fericirii”. Am încercat şi eu, însă n-am reuşit. Probabil că nu aveam antrenamentul necesar sau poate că nu o meritam. Oricum, ca în multe alte dăţi, un japonez de alături mi-a pus în palmă o turtiţă... să nu plec cu mâna goală.

Deşi aparent sobru, spectacolul religios s-a constituit într-o parodie care a stârnit neîntrerupt hohote de râs. Presupun că templul nu a fost ales tocmai la întâmplare pentru o asemenea sărbătoare, deoarece grădina lui e plină de pietre. Una semnifică organul genital feminin, faţă-n faţă cu una dintre numeroasele „pietre-penis”, într-o manieră ce sugerează că sunt gata de procreare. Tradiţia a dat naştere la valori care sensibilizează şi acum sufletul. Cine se conectează la spiritul ei îl hrăneşte, primind drept răsplată însăşi bucuria de a o trăi. Şi, recunosc, mă număr printre fericiţii beneficiari ai răsplăţii.

Angela Hondru
Scrisoare către Japonia, p. 16-17
Editura Enciclopedică, 2011


Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *