Distracția în experiența culinară japoneză

By:
Posted: 08/04/2021
Category: Mâncare și Băutură


⛩ Pentru japonezi, mâncatul laolaltă nu a fost niciodată ceva fastuos. Erau la ani-lumină distanță față de chinezi în ceea ce privește somptuozitatea; în timp ce un împărat chinez putea ordona ca toate delicatesele din lume să-i fie aduse la masă, japonezii erau nevoiți să se descurce cu ingredientele locale. În secolul al VIII-lea, când moda din China făcea lege la curtea imperială japoneză, a fost de bonton, pentru o scurtă perioadă, să se organizeze festinuri "în stil chinezesc".

Mâncare tradițională japoneză - arta gătitului
🍱 Mesele japoneze au fost influențate de ceremonia ceaiului, care la rândul ei, a fost influențată de budismul zen și de tradiția shojin ryori (精進料理), adică "bucătăria religioasă". Călugării zen mănâncă puțin, cât să își poată susțină stilul de viață contemplativ. Nu se înfruptă, ci mai degrabă își consumă rațiile. E cu siguranță o practică sănătoasă, dar nu și distractivă.

🍢 Mâncatul împreună ca mijloc de distracție a apărut tărziu în conștiința japoneză. Robatayaki (炉端焼き) este un stil de a lua masa, în care mâncarea (de obicei pește, crustacee și legume) este friptă încet sub formă de frigărui la un foc de cărbuni în fața mesenilor, ca la un grătar. Este gândit după tiparul vieții de la țară, unde membrii familiei se adună în jurul vetrei și mănâncă lângă foc. Acest stil a luat naștere intr-un un restaurant din Sendai în anii '50.

Robatayaki (炉端焼き)-mâncare sub formă de frigărui
🥢 Teppanyaki (鉄板焼き) este o metodă prin care mâncarea este friptă pe o plita încinsă de fier, tot în fața mesenilor. Acest stil a fost introdus de o carmangerie din Kobe în anii '60 și s-a remarcat mai intâi în SUA, prin lanțul de restaurante Benihana fondat de antreprenorul japonez Hiroaki "Rocky" Aoki (a fost readus în Japonia după succesul din State). Mișcările profesioniste ale bucătarilor au sporit răspândirea acestei metode de preparare a mâncărurilor. A ajuns să fie îndrăgit de turiști datorită bucătăriei în sine, care era mult mai familiară acestora decât mâncărurile tradiționale japoneze și datorită dexterității cu care bucătarii mânuiau ingredientele.

Teppanyaki (鉄板焼き)- element spectaculos din timpul pregătirii cărnii
✨ Asadar, atât robatayaki, cât și teppanyaki au introdus elemente spectaculoase și, prin urmare, distracția în experiența culinară japoneză.

🌅 Ambele stiluri s-au născut imediat după război, când japonezii își reveneau după o lipsă acută de alimente. Pe măsură ce amintirea și groaza foametei s-au estompat, oamenii au început să mănânce în semn de mulțumire pentru restabilirea păcii și pentru a se bucura de roadele prosperității modeste.

Masa în familie

Related Posts

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *