03/08/2022

CSRJ-AH – Premiat de Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei

Premiere CSRJ-AH

Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” din cadrul Universității Româno-Americane a fost premiat în data de 23 martie 2022, în cadrul unei ceremonii, de către Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei pentru contribuția deosebită adusă la promovarea înțelegerii reciproce și dezvoltarea relațiilor dintre Japonia și România în domeniul educației și cercetării.

Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei pentru promovarea culturii nipone în anul 2021, a fost înmânat de către E.S. dl. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, domnului Prof.univ.dr.habil. Costel Negricea, Rectorul Universității Româno-Americane, în cadrul evenimentului ce a avut loc în Sala Senatului URA.

În fiecare an, Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei premiază persoanele individuale și organizațiile cu realizări remarcabile în domenii internaționale, care au reușit să pună amprenta în promovarea culturii nipone și relațiilor de prietenie dintre Japonia și alte țări sau regiuni. Premiul încurajează și sprijină activitățile beneficiarilor. În anul 2021, Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei a fost acordat unui număr de 177 de persoane individuale și 41 de organizații, dintre care o persoană și 4 organizații din România.

”Acest premiu este unul important pentru comunitatea noastră academică, el certifică recunoașterea eforturilor echipei entuziaste de profesori și voluntari ai CSRJ-AH. Centrul nostru japonez aniversează primăvara aceasta 17 ani de la înființare, perioadă în care câteva zeci de studenți au beneficiat de burse de studii și practică în Japonia, la universități prestigioase, câteva sute de tineri au avut șansa de a ajunge în Țara Soarelui Răsare grație Programului Cultural, iar câteva mii de cursanți au studiat limba japoneză”

Prof.univ.dr.habil. Costel Negricea, Rectorul Universității Româno-Americane.

Pe lângă Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”, au mai fost premiați Dl. Daisuke Soga, Dirijor al Tokyo New City Orchestra, JT International Romania, Centrul de Studii Japoneze, Universitatea din București, Asociația Cluburilor de Kendo, Iaido și Jodo din România.

În prima parte a evenimentului, doamna profesor Angela Hondru a susținut prelegerea intitulată „Ema – rugi și recunoștință”. Totodată, participanții au putut vizita expoziția „A Walk Through the Temple” a Alexandrei Baranyi, artista expertă în arta plierii hârtiei, origami. „Seria A Walk Through the Temple” conține lucrări inspirate din arhitectura, grădiniile și detaliile templelor budiste. Evenimentul a reunit reprezentanți ai corpului diplomatic, partenerii, echipa și voluntarii Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”, dar și reprezentanți mass-media.

Fotografii realizate de Cristi Diaconu